Aandacht voor aanbestedingsrechtelijk misvattingen bij controle van de jaarrekening

Het is weer de tijd van het jaar dat vragen over de jaarrekening binnenkomen bij ons in de praktijk. Bij aanbesteders wordt immers gecontroleerd of uitgaven in overeenstemming zijn met het aanbestedingsrecht en bij die controle worden regelmatig rare standpunten ingenomen.

Vorig jaar schreef ik al eens over een aantal misvattingen (van #accountants) die ik regelmatig hoor (eigenlijk ieder jaar weer, bij alle aanbesteders die langskomen). In de hoop die misvatting de wereld uit te krijgen, besteed ik er weer aandacht aan:

  • Alle uitgaven aan dezelfde opdrachtnemer moeten worden opgeteld om vast te stellen of de drempel wordt overschreden. Onjuist. Uitgaven voor objectief te onderscheiden opdrachten, worden niet opgeteld.
  • Alle uitgaven over een periode van vier jaar moeten worden opgeteld om vast te stellen of de drempel wordt overschreden. Onjuist. Dat is alleen zo bij homogene leveringen of diensten.
  • Uitgaven onder verschillende overeenkomsten moeten worden opgeteld. Aan de orde als gedurende vier jaar er opvolgende overeenkomsten zijn, voor dezelfde dienstverlening, maar waarbij de eerste Europees is aanbesteed en de volgende niet (altijd). Onjuist. De eerste overeenkomst eindigt en de daaropvolgende is in aanbestedingsrechtelijke zin een nieuwe opdracht.
  • De plaatsing van installaties is een levering (serieus gehoord). Eveneens onjuist. Dit staat op bijlage II van de richtlijn en is dus een werk. Bovendien gaat het om elektrotechnische werken en dat zijn volgens de definitie werken. Het zou kloppen als het gaat om bijvoorbeeld een verrijdbare airco met een slang naar buiten.

Discussies over de controle van de jaarrekening: neem dan vooral contact op, dan kijk ik wat we voor u kunnen doen.

LinkedInbericht

Vragen? Meer weten? Neem contact met ons op via 0103032949. Wij helpen u graag verder.

Bericht gepubliceerd op 23 januari 2023.

Auteur: Joris Bax