Kennisvoorsprong bij inschrijvers

Joris Bax op LinkedIn, februari 2021

De aanbesteder is verplicht om een relevante kennisvoorsprong bij inschrijvers te voorkomen. Met name als 1 ondernemer betrokken is bij de voorbereiding van de aanbesteding.

Een ondernemer heeft proefonderzoeken en -saneringen verricht voor de aanbesteding voor asbestsaneringen van het Boijmans van Beuningen. Van die onderzoeken en saneringen is een rapportage opgesteld dat bij de aanbestedingsstukken is gevoegd.

De voorzieningenrechter oordeelt dat hierdoor alle relevante informatie is verstrekt, zodat er geen sprake meer is van een relevante kennisvoorsprong. Aanbesteders doen er dus goed aan om zoveel mogelijk informatie uit voorbereidende werkzaamheden van ondernemers bij de aanbestedingsstukken te verstrekken.

Het argument dat de informatie onvolledig was omdat informatie over onderdruk ontbrak, strandt echter op Grossmann. Een gelijk speelveld is echter een fundamenteel onderdeel van een aanbestedingsprocedure. Als de onderdruk daadwerkelijk relevant was voor de aanbesteding, mag het verstrekken van die informatie niet worden afgedaan op Grossmann. Anders blijkt de aanbesteding fundamenteel gebrekkig. We gaan zien of de aangekondigde aanpassingen in de GP daar veranderingen in brengen.

Vragen? Meer weten? Neem contact met ons op via 0103032949. Wij helpen u graag verder.