Mocht de GGD deze opdrachten gunnen met de onderhandelingsprocedure?

Joris Bax op LinkedIn, februari 2021

Aanbestedingen komen vaker in het nieuws als het misgaat, dan wanneer er succes wordt geboekt. Maar goed; er is weer een waarvan geleerd kan worden.

De GGD heeft opdrachten voor de coronatestlijn en de vaccinatielijn niet (niet-)openbaar aanbesteed. Volgens de GGD omdat snelheid was geboden, heeft zij de opdrachten ‘onderhands’ gegund. Gezien de onderbouwing vermoed ik dat gebruik is gemaakt van de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging wegens dwingende spoed. De waarde van beide opdrachten ligt kennelijk ver boven de drempel.

Mocht de GGD deze opdrachten gunnen met de onderhandelingsprocedure? Die procedure is toegestaan als er een zodanige spoed is dat de normale termijnen niet gevolgd kunnen worden. Daaronder begrepen de verkorte termijnen voor de (niet-)openbare procedure. Bij die verkorte termijn geldt een inschrijvingstermijn van minimaal 15 dagen.

Als een aanbesteder vanwege dwingende de onderhandelingsprocedure wil doorlopen, moet ze dus kunnen rechtvaardigen dat ook die korte(re) termijnen te lang zijn. Of de GGD dat gedaan heeft, zullen we waarschijnlijk niet weten.

Punt van aandacht dus.

Vragen? Meer weten? Neem contact met ons op via 0103032949. Wij helpen u graag verder.