Onderhandelingsprocedure zonder aankondiging

Joris Bax op LinkedIn, april 2020

In mijn eerste blog schreef ik over de toepassing van de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging voor (zeer) spoedeisende aankopen. Bijvoorbeeld medische hulpmiddelen.

De Europese Commissie heeft richtsnoeren gepubliceerd waarin hij een aantal opties beschrijft voor de aankoop van goederen verband houdende met de bestrijding van corona. Vooral in spoedeisende gevallen.

Hoewel de richtsnoeren hoofdzakelijk bedoeld zijn voor opdrachten die verband houden met de bestrijding van corona en dus in hoofdzaak bedoeld zijn voor medische instellingen, bevatten de richtsnoeren een interessante overweging over de toepassing van de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging die ook in ‘normale’ tijden voor alle aanbesteders kan gelden.

De onderhandelingsprocedure zonder aankondiging mag volgens de Commissie alleen gebruikt worden voor overbruggingsovereenkomsten en mag alleen bedoeld zijn om periodes te overbruggen totdat er “stabielere oplossingen” kunnen worden gevonden. De Commissie meent dus, net als de Nederlandse rechters dat deze procedure alleen een noodmaatregel is als niet een ‘normale’ aanbestedingsprocedure kan worden gehouden.

Document inzien

Vragen? Meer weten? Neem contact met ons op via 0103032949. Wij helpen u graag verder.