Plafondbedrag: enkel handreikingen

Joris Bax op LinkedIn, 15 juni 2020

Het hanteren van een plafondbedrag waarboven op straffe van ongeldigheid niet mag worden ingeschreven, is een goede manier om de kosten in de hand te houden.

Voor een plafondbedrag geldt echter wel dat het zorgvuldig moet zijn begroot en ‘genoeg’ moet zijn voor de uitvoering van de opdracht. De aanbesteder heeft hierbij baat, omdat aannemers anders niet inschrijven, zoals de gemeente Amersfoort mogelijk ondervindt bij een lopende aanbesteding. Bij kritische vragen over het plafondbedrag is het zinvol als de aanbesteder inzicht geeft in de vaststelling ervan.

Duidelijkheid over het plafondbedrag kan in een marktconsultatie worden verkregen.

Mocht het plafondbedrag toch niet passend zijn, dan kan de aanbesteder ervoor kiezen om de opdracht aan te passen. Het College van Amersfoort kiest, volgens onderstaand bericht, voor versoepelingen en optimalisaties.

Het doorvoeren daarvan tijdens de aanbesteding kan echter de opdracht wezenlijk wijzigen. Als dat gebeurt, is voortzetting van de aanbesteding niet rechtmatig en moet de aanbesteding worden gestaakt.

Voorzichtigheid is daarom geboden bij het tussentijds wijzigen van het programma van eisen. Ook als die aanpassingen bedoeld zijn om concurrentie en inschrijvingen mogelijk te maken.

Westelijke rondweg in Amersfoort kan niet worden aangelegd met vastgesteld ‘plafondbedrag’, zeggen aannemers

Vragen? Meer weten? Neem contact met ons op via 0103032949. Wij helpen u graag verder.