Intrekkingsbeslissing uitputtend motiveren
In de TenderNieuwsbrief werd recentelijk een artikel van Alexander H. Klein Hofmeijer en mijzelf gepubliceerd over de intrekking van aanbestedingen (Tender 2022(3) 15). Wij betogen dat het niet aangaat, en eigenlijk in strijd is met het transparantiebeginsel, om de redenen voor een intrekking op een later moment aan te vullen. Bijvoorbeeld bij een kort geding. Bij een gunningsbeslissing is dat niet toegestaan en wij zien geen reden om dat bij een intrekkingsbeslissing wel toe te staan.
In een recent gepubliceerd vonnis van de Rotterdamse voorzieningenrechter wordt de aanbesteder verboden om de intrekking door te zetten. De aanbesteder laat onduidelijkheid bestaan over de (werkelijke) redenen voor de intrekking. In de initiële intrekkingsbeslissing stond er slechts 1. Later kwamen er andere redenen bij. De rechter oordeelt daarover (ro. 4.7);
“Het gaat niet aan om als aanbestedende dienst achteraf de redenen voor een intrekking aan te vullen. Mede daardoor heeft […] de kwestie steeds onduidelijker gemaakt en controle daarop vrijwel onmogelijk. […] heeft daarmee niet aan haar zorgplicht voldaan om in de procedure voor het plaatsen van overheidsopdrachten waarop de regels van het Unierecht van toepassing zijn een minimaal transparantieniveau te waarborgen en bijgevolg ook de naleving van het beginsel van gelijke behandeling, dat de basis voor die regels vormt.“
Het aanvullen van de intrekkingsbeslissing is volgens de rechter dus niet alleen in strijd met het transparantiebeginsel, maar ook met diens zorgplicht jegens inschrijvers. Mijn advies: als er wordt ingetrokken, onderbouw dan die beslissing volledig en limitatief.
Vragen? Meer weten? Neem contact met ons op via 0103032949. Wij helpen u graag verder.
Bericht gepubliceerd op 10 mei 2022.
Auteur: Joris Bax